Těstoviny vaříme ve velkém množství osolené vody. Vkládáme je do vody vařící klokotem. Dlouhé druhy, jako špagety, vkládáme tak, že je šikmo posunujeme do kastrolu s osolenou vařící vodou. Špagety se po chvíli horkem ohnou, a pak zasuneme do vody i konce. Takto v celku vaříme těstoviny k obložení masa a různě je stáčíme, nebo pro osoby, které dávají přednost při jídle natočit na vidličku. Jinak je vaříme poněkud přelámané. Doba varu se řídí druhem těstovin a také stářím. Staré těstoviny je nutno vařit déle. Pro zlepšení barvy, jsou-li těstoviny příliš bílé, přidáme do vody, ve které se vaří, několik kapek žlutého bretonu. (Breton je jedlé barvivo v prášku, které pro snazší použití si připravíme s trochou svařené vody do malých lahviček.) Po uplynutí doby určené k vaření těstovin je nejprve ochutnáme, jsou-li správně uvařeny. Musí být mírně tuhé, nikoli kašovité. Po scezení je propláchneme horkou vodou, nikoli studenou, aby se nezchladly, a mírně omastíme, ihned podáváme.
Během vaření těstovin necháme poklici trochu posunutou, aby mohla unikat pára.
Zanechat komentář