Vaření ztracených vajec

Poměr: ½ litru vody, asi ¼ litru osmiprocentního octa a 6 čerstvých vajec.

Postup: Úpravu těchto vajec naleznete v receptu č. 276. Uvařená vejce vyjmeme lžící. Jsou-li okraje bílků roztřepeny, odkrojíme je a vejce buď hned použijeme, nebo je před upotřebením ještě vložíme do osolené teplé vody. Teplá, na měkko uvařená ztracená vejce jsou vhodná jako vložka do bujónu, nebo je podáváme s bramborovou kaší, s dušenou rýží, s dušenou zeleninou, s luštěninami, s různými omáčkami, dále jimi obkládáme dušené houby, hašé z masa, ragú apod. Velmi pěkně se vyjímají ztracená vejce, jsou-li polita dvěma rozdílně barevnými hustými omáčkami, např. rajčatovou a bešamelovou, nebo rajčatovou a holandskou.
K zdobení pokrmů upravených se ztracenými vejci je vhodná zelená petržel, hlávkový salát, rajčata, plátky uzeného vařeného jazyka, kornoutky ze šunky apod.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>