Poměr: ½ litru vody, asi ¼ litru osmiprocentního octa a 6 čerstvých vajec.
Postup: Úpravu těchto vajec naleznete v receptu č. 276. Uvařená vejce vyjmeme lžící. Jsou-li okraje bílků roztřepeny, odkrojíme je a vejce buď hned použijeme, nebo je před upotřebením ještě vložíme do osolené teplé vody. Teplá, na měkko uvařená ztracená vejce jsou vhodná jako vložka do bujónu, nebo je podáváme s bramborovou kaší, s dušenou rýží, s dušenou zeleninou, s luštěninami, s různými omáčkami, dále jimi obkládáme dušené houby, hašé z masa, ragú apod. Velmi pěkně se vyjímají ztracená vejce, jsou-li polita dvěma rozdílně barevnými hustými omáčkami, např. rajčatovou a bešamelovou, nebo rajčatovou a holandskou.
K zdobení pokrmů upravených se ztracenými vejci je vhodná zelená petržel, hlávkový salát, rajčata, plátky uzeného vařeného jazyka, kornoutky ze šunky apod.
Zanechat komentář