Vejce vařená na měkko

K vaření vajec na měkko používáme výhradně vajec čerstvých. Vejce vložíme do studené vody, postavíme na oheň, a když se voda začne vařit, vejce vyjmeme. Bílek je totiž po této době již polotuhý a žloutek tekutý; vložíme-li vejce do vařící vody, vaříme jen 3 minuty.
Vejce uvařená na měkko ponoříme na okamžik do studené vody a pak ihned podáváme, nejlépe v kalíšku na vejce nebo rozklepnutá ve vhodné pohárové sklenici.
K vejcím na měkko předkládáme sůl, pepř a event. misku na skořápky.
Vejce na měkko můžeme vařit také ve vodní lázni nebo v páře vyklepnutá do ohnivzdorné skleněné nebo porcelánové mističky, ve které je též podáváme. Ve vodní lázni je vaříme tak dlouho, až bílek ztuhne. Žloutek však musí zůstat tekutý.

Štítky:  

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>