Poměr: ¾ kg vemínka, sůl, voda, 1/16 litru octa, 20 dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 10 dkg polohrubé mouky, 3 vejce, 15 dkg strouhané housky a 15 dkg sádla nebo oleje na smažení.
Postup: Vemínko dobře očistíme, rozkrojíme, zbavíme přebytečného loje, v několikeré vodě omyjeme a vložíme do osolené a octem okyselené vařící vody. Vaříme je téměř do měkka, což trvá asi 3 hodiny. Pak přidáme očištěnou zeleninu a cibuli vcelku a vaříme dále asi ½ hodiny, až je vemínko úplně měkké. Uvařené vemínko vložíme mezi 2 prkénka, zatížíme, postavíme do chladu nebo do chladničky a necháme je vychladnout. Z vývaru a uvařené zeleniny připravíme zadělávanou zeleninovou polévku.
Vychladlé vemínko nakrájíme na tenčí řízky, osolíme, obalíme v polohrubé mouce, smočíme v rozšlehaných vejcích a nakonec lehce obalujeme ve strouhané housce. V rozpáleném tuku je pak do zlatova vysmažíme. Smažené řízky z vemínka upravíme na nahřátou mísu, ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.
Obměna: Uvařené, na plátky nakrájené a osolené vemínko můžeme také smáčet do těstíčka na smažení (viz recept č. 916), a pak ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku do zlatova vysmažit.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Bramborová kaše, bramborové krokety, smažené brambory a salát ze syrové zeleniny nebo salát s majonézou, popřípadě studená majonézová omáčka.
Pro 6 osob.
Úprava trvá, kromě doby potřebné
Zanechat komentář