Vepřová pečeně naložená ve víně

¾ kg vepřového masa bez kosti a bez sádla, sůl, 1/8 l bílého vína, ¾ šálku kořenové zeleniny nakrájené na plátky, 1 středně velká cibule, 6 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, ½ bobkového listu, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky (1/4 l kyselé smetany)

Víno svaříme s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Marinádu necháme vychladnout. (Podle potřeby do ní můžeme přidat trochu svařené vody). Maso dáme do tak velké nádoby, aby v ní bylo natlačeno a zalijeme je studenou marinádou (musí být marinádou zcela pokryto).

Třetí den podusíme na másle zeleninu z marinády, přidáme okapané maso, opečeme je a za občasného podlévání marinádou je pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou a povaříme. Hotovou šťávu přecedíme a polijeme jí rozkrájené maso.

Obměna: šťávu ke konci přípravy zalijeme kyselou smetanou.

Přílohy: smažené bramborové hranolky a zelenina nebo noky a saláty. Ke smetanové omáčce jemný knedlík nebo třené noky.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>