¾ kg vepřového masa bez kosti a bez sádla, sůl, 1/8 l bílého vína, ¾ šálku kořenové zeleniny nakrájené na plátky, 1 středně velká cibule, 6 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, ½ bobkového listu, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky (1/4 l kyselé smetany)
Víno svaříme s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Marinádu necháme vychladnout. (Podle potřeby do ní můžeme přidat trochu svařené vody). Maso dáme do tak velké nádoby, aby v ní bylo natlačeno a zalijeme je studenou marinádou (musí být marinádou zcela pokryto).
Třetí den podusíme na másle zeleninu z marinády, přidáme okapané maso, opečeme je a za občasného podlévání marinádou je pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou a povaříme. Hotovou šťávu přecedíme a polijeme jí rozkrájené maso.
Obměna: šťávu ke konci přípravy zalijeme kyselou smetanou.
Přílohy: smažené bramborové hranolky a zelenina nebo noky a saláty. Ke smetanové omáčce jemný knedlík nebo třené noky.
Zanechat komentář