¾ kg vepřové kýty bez tuku, 1 lžíce másla nebo sádla, sůl, 5 dkg slaniny, 1 velká cibule, 1 malý celer, 1 lžíce hořčice, 6 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, ¼ l kyselé smetany, 1 ½ lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce bílého vína
Z masa odkrájíme všechno sádlo, maso osolíme a protkneme proužky nebo klínky slaniny. Na zbylé slanině a másle osmahneme nakrájený celer, později přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a na základ vložíme maso. Opečeme je po obou stranách, podlijeme trochou vývaru, přidáme koření a maso dusíme doměkka. Místo polévání maso občas obrátíme. Měkké maso ze šťávy vyndáme a uložíme je na teple. V hrnku rozkvedláme smetanu s moukou, přidáme šťávu z masa, víno a za stálého kvedlání povaříme. Pak omáčku prolisujeme nebo mixujeme a prohřejeme v ní nakrájené maso.
Přílohy: knedlíky, bramborové krokety, těstoviny.
Zanechat komentář