Poměr: 1 kg vepřové pečínky, sůl, kmín, 5 dkg másla a trochu vývaru.
Postup: Maso z pečínky omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme kmínem. Na pekáč dáme sádlo, odřezky z kostí, na to dáme připravené maso hřbetem dolů. Poléváme je občas vlastní šťávou a ke konci trochou vývaru a pečeme v troubě na každé straně asi tři čtvrti hodiny, celkem tedy asi hodinu a půl. Upečené necháme dobře vychladnout. (Stejně můžeme upravit i maso z plecka, z kýty nebo ramínka). Studenou pečínku nakrájíme na plátky, které rozložíme na podlouhlou mísu a popřípadě je potřeme rosolem. Pečínku ozdobíme buď vějířky z kyselých okurek, nebo zeleninou uvařenou na kyselo, popřípadě hlávkovým salátem apod.
Podáváme jako samostatný pokrm, zejména jako studenou večeři.
Příloha: Chléb, saláty všeho druhu, připravené však bez masa, ryb a korýšů.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář