Vepřové kotlety v rosolu

Poměr: 70 dkg libové vepřové pečínky, sůl, vývar ze zeleniny (viz recept č. 637), 1/8 l octa, 4 vepřové nožičky, 2 bílky, ozdoby (viz č. 51) – 6 tvořítek tvaru kotlet.

Postup: Maso opatrně s kosti seřízneme, osolíme, dáme do hrnce, přidáme rozseknuté kosti, očištěné rozseknuté vepřové nožičky, zalijeme vše vývarem dostatečně osoleným, přilijeme ocet a vaříme asi půl druhé hodiny. Maso pak vyjmeme, dáme na talíř a necháme dobře vychladnout. Vepřové nožičky vaříme ještě asi půl hodiny ve vývaru dále. Pak vývar procedíme, tuk z povrchu odstraníme, zkouškou zjistíme, zda má vývar dostatečnou rosolovací schopnost a je-li třeba, přidáme trochu želatiny. Vývar pak vyčistíme (viz Čištění rosolu, č. 78) a takto získaný rosol necháme prochladnout.
Vychladlé maso nakrájíme na kotlety asi centimetr silné. Do skleněných nebo plechových tvořítek, tvaru kotlet, nalijeme asi půl centimetrovou vrstvu studeného tekutého rosolu a postavíme do chladu, aby ztuhl. Na ztuhlou vrstvu rosolu pokládáme připravené ozdoby, které předtím namočíme do rosolu, aby se ke ztuhlé vrstvě rosolu, která je v tvořítku, přilepily. Potom nalijeme do tvořítek další vrstvu rosolu asi půl centimetru vysokou a necháme ji rovněž ztuhnout. Pak teprve vložíme do tvořítek připravené kotlety, studeným tekutým rosolem tvořítka dolijeme a necháme ztuhnout. Ztuhlý obsah tvořítek vyklopíme na mísu.
Maso z nožiček nakrájíme na malé kousky, vložíme je do hlubší skleněné misky, zbylým rosolem zalijeme a po ztuhnutí podáváme.
Vepřové kotlety v rosolu podáváme jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

Příloha: Chléb, majonézové omáčky, saláty ze syrové zeleniny, francouzský salát apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 3 hodiny

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>