Vepřové maso vařené (ovar) s křenem

Poměr: 75 dkg vepřového masa (nejvhodnější je z vepřové hlavy, z krku, bůček, jazyk, srdce, popřípadě i nožičky), sůl, voda, 6 dkg cibule a 8 zrnek pepře.

Postup: Očištěnou, připravenou vepřovou hlavu nebo jen maso z hlavy nebo jiné části vepřového masa, popř. i jazyk, játra apod. omyjeme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme cibuli a pepř a zvolna vaříme do měkka. To trvá 1 ½ hodiny. (Měkkost masa zkoušíme vidličkou.) Měkké maso i vnitřnosti nakrájíme a podáváme hodně horké na nahřátém talíři, polité trochou vývaru. Jednotlivé porce sestavujeme tak, aby v každé bylo po kousku z každé části masa nebo vnitřností.
Obměna: Vepřové maso můžeme vařit také v okořeněném a slabě okyseleném vývaru, nebo v osolené, slabě okyselené vodě s cibulí, pepřem, bobkovým listem, hřebíčkem a citrónovou kůrou. V jednom z těchto dvou vývarů uvařený ovar má výraznější chuť.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Chléb nebo vařené brambory, strouhaný křen a sůl.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¾ hodiny.

Štítky:  ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>