Poměr: 75 dkg vepřového masa (nejvhodnější je z vepřové hlavy, z krku, bůček, jazyk, srdce, popřípadě i nožičky), sůl, voda, 6 dkg cibule a 8 zrnek pepře.
Postup: Očištěnou, připravenou vepřovou hlavu nebo jen maso z hlavy nebo jiné části vepřového masa, popř. i jazyk, játra apod. omyjeme, vložíme do vařící vody, osolíme, přidáme cibuli a pepř a zvolna vaříme do měkka. To trvá 1 ½ hodiny. (Měkkost masa zkoušíme vidličkou.) Měkké maso i vnitřnosti nakrájíme a podáváme hodně horké na nahřátém talíři, polité trochou vývaru. Jednotlivé porce sestavujeme tak, aby v každé bylo po kousku z každé části masa nebo vnitřností.
Obměna: Vepřové maso můžeme vařit také v okořeněném a slabě okyseleném vývaru, nebo v osolené, slabě okyselené vodě s cibulí, pepřem, bobkovým listem, hřebíčkem a citrónovou kůrou. V jednom z těchto dvou vývarů uvařený ovar má výraznější chuť.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb nebo vařené brambory, strouhaný křen a sůl.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¾ hodiny.
Zanechat komentář