Vepřové řízky nebo kotlety jako minutka

4 vepřové řízky nebo kotlety, 1 lžíce sádla nebo 3 lžíce oleje, trochu hladké mouky, sůl

Kotlety naklepeme, od kosti je do poloviny nařízneme, aby se lépe propekly, osolíme je a poprášíme hladkou moukou. Na sádle nebo na oleji po každé straně 3 až 4 minuty opékáme. Hotové přendáme na nahřátý talíř, šťávu zaprášíme trochou hladké mouky, osmahneme, podlijeme několika lžícemi vývaru nebo horké vody a krátce povaříme.

Použijeme-li na opékání místo sádla olej, slijeme jej po opečení kotlet a nahradíme kousky másla, ze kterého upravíme šťávu.

Obměny:

  1. Do šťávy po opékání přidáme 2 zelené pokrájené papriky a 2 až 3 oloupaná pokrájená rajčata, oboje podušené předem na másle.
  2. Do šťávy přidáme na másle podušené fazolky.
  3. Do šťávy přidáme pokrájené žampiony nebo hříbky podušené na másle a petrželové nati. Můžeme k nim přimíchat ještě trochu smetany.
  4. Do šťávy přidáme 2 podušené cibule a trochu hořčice nebo rajčatového protlaku.
  5. Do šťávy přidáme na másle podušený pór s česnekem.
  6. Do šťávy přidáme na másle podušené žampiony a rozsekanou šunku.
  7. Do šťávy přidáme 6 lžic smetany smíchané s 1 lžičkou polohrubé mouky.
  8. Do šťávy přidáme 2 vykostěné usekané sardele (v tom případě solíme maso jen nepatrně), 1 lžíci usekaných opraných kaparů a několik lžic husté kyselé smetany.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>