Vepřový guláš

¾ kg až 1 kg plecka nebo ramínka, 1 lžíce sádla, sůl, 1 velká cibule, na špičku nože tlučeného kmínu, ½ lžičky sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky

Cibuli drobně pokrájím, zpěníme ji na sádle, přidáme maso pokrájení na kostky, osolíme je, přidáme kmín a papriku nebo pepř. Nejdříve dusíme maso bez podlévání a později, když šťáva vysmahne, podléváme jen po malých dávkách, aby guláš byl šťavnatý, nikoliv vyloužený. Jakmile maso změkne, necháme šťávu vysmahnout na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a guláš ještě chvíli dusíme.

Přílohy: rýže, brambory, noky, těstoviny.

Obměny:

  1. Místo zaprášení moukou můžeme guláš zahustit 2 lžícemi strouhaného chleba.
  2. V posledních deseti minutách dušení přidáme do šťávy 4 oloupaná a pokrájená rajčata.
  3. Do hotového guláše přidáme 1 lžíci rajčatového protlaku a 2 šálky šikmo nakrájených sterilovaných fazolek.
  4. Během dušení přidáme do guláše 2 šálky syrových brambor nakrájených na menší kostky a povrch posypeme třemi drobně nakrájenými znojemskými okurkami.
  5. Současně s bramborami (viz. Obměna č. 4) přidáme do guláše 1 lžíci rajčatového protlaku, nebo guláš podléváme od začátku rajčatovou šťávou. Nakonec přidáme do guláše 2 drobně nakrájené okurky a povrch posypeme cibulí nakrájenou na kroužky a osmaženou.
  6. Povrch guláše připraveného podle základního předpisu posypeme před podáváním drobně usekanou šunkou a strouhaným sýrem.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>