Poměr: 60 dkg vepřového mozečku, 8 dkg sádla, 5 dkg cibule, sůl, trochu mleté sladké papriky, 60 dkg vařených brambor, 6 dkg slaniny, 3 vejce a zelená petržel.
Postup: Mozeček vložíme do horké vody, a pak jej přelijeme studenou vodou. Potom z něho opatrně stáhneme blánu, odstraníme žilky a sraženou krev. Očištěný mozeček na drobno rozsekáme. V pánvi rozpálíme tuk, přidáme jemně nakrájenou cibulku, do zlatova ji osmažíme, přidáme rozsekaný mozeček, osolíme, opaprikujeme a za stálého míchání ho opražíme. Ohnivzdornou mísu nebo kastrol vymažeme sádlem, vyložíme vrstvou na plátky nakrájených brambor, osolíme je a polijeme rozškvařenou slaninou. Na ně dáme vrstvu opraženého mozečku, vrstvu brambor a vrstvy střídáme, až vše vypotřebujeme. Potom zalijeme rozkvedlaný a osolenými vejci, pokapeme zbylou rozškvařenou slaninou a v troubě asi 30 minut zapékáme. Hotový pokrm posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí.
Poznámka: Stejně můžeme upravovat i ostatní druhy mozečků.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář