Poměr: Připravené pálené těsto, viz recept č. 1439. Vejce nebo voda na potření a trochu tuku na plech.
Postup: Z páleného těsta vystřikujeme sáčkem a trubičkou s rovnou špičkou (nebo vykrajujeme polévkovou lžící) malé bochánky na slabě mastný plech. Potřeme je vejcem nebo vodou, vložíme je do středně teplé trouby (dobře vytopené) a nejméně osm minut troubu neotvíráme. Častým otvíráním trouby bychom zarazili vytváření páry v pečivu, která je rychle zvedá; otevřeme-li troubu, pečivo „spadne“ a zůstane nízké. Větrníky pečeme celkem asi 12 až 15 minut. Hotové a prochladlé větrníky vodorovně po šířce nakrojíme a plníme horkým hašé z masa. V této úpravě je podáváme jako teplý mezichod nebo k čaji a k vínu. Úplně vychladlé a nakrojené větrníky můžeme plnit šlehanou smetanou nebo žloutkovým, popř. kávovým nebo čokoládovým krémem, pocukrovat a podávat je jako moučník.
Asi 25 větrníků.
Úprava trvá ¾ hodiny.
Zanechat komentář