Vodová poleva (základní recept)

Poměr: 30 dkg prosátého moučkového cukru a asi 5 až 6 lžic horké vody nebo mléka. (Anebo 3 lžíce horké vody nebo mléka a 2 až 3 lžíce příchuti, jako je káva, ovocná šťáva, rum apod.)

Postup: Do porcelánové misky dáme cukr, přilijeme tekutinu a pokud možno novou vařečkou ji asi 10 minut třeme; (tj. tak dlouho až zhoustne a zbělá). Poleva musí být hustě tekoucí. Je-li řídká, přidáme trochu cukru, je-li hustá, přidáme tekutinu. Hotové polevy ihned používáme. Toto množství polevy stačí na polití 1 dortu.

Asi 35 dkg polevy.

Úprava trvá 15 minut.

Vanilková poleva vodová

Do základní vodové polevy přidáme trochu tlučené a prosáté vanilky.

Citrónová nebo pomerančová poleva vodová

Poměr: 30 dkg prosátého moučkového cukru, 3 lžíce horké vody, 2 až 3 lžíce citrónové nebo pomerančové šťávy a citrónová nebo pomerančová kůra odrhnutá na kostce cukru.
(Citrón nebo pomeranč dobře omyjeme a pak kostku cukru drhneme kůru plodů tak dlouho, až se na cukru zachytí část kůry. Přitom cukr vsaje i silici, která podstatně chuť polevy zlepší.)

Postup: Upravujeme ji jako vodovou polevu (viz základní recept č. 1492e). Citrónovou nebo pomerančovou kůru lpící na kostce cukru nožem seškrábeme do polevy a dobře promícháme.

Asi 35 dkg polevy.

Úprava trvá 15 minut.

Ananasová nebo malinová poleva vodová

Poměr: 30 dkg prosátého moučkového cukru, 2 až 3 lžíce horké vody a 3 lžíce ovocné šťávy.
Postup: Upravujeme ji jako vodovou polevu, viz základní recept č. 1492e.

Punčová nebo rumová poleva vodová

Postup: Upravujeme ji jako vodovou polevu, viz základní recept č. 1492e.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>