Poměr: 30 dkg prosátého moučkového cukru a asi 5 až 6 lžic horké vody nebo mléka. (Anebo 3 lžíce horké vody nebo mléka a 2 až 3 lžíce příchuti, jako je káva, ovocná šťáva, rum apod.)
Postup: Do porcelánové misky dáme cukr, přilijeme tekutinu a pokud možno novou vařečkou ji asi 10 minut třeme; (tj. tak dlouho až zhoustne a zbělá). Poleva musí být hustě tekoucí. Je-li řídká, přidáme trochu cukru, je-li hustá, přidáme tekutinu. Hotové polevy ihned používáme. Toto množství polevy stačí na polití 1 dortu.
Asi 35 dkg polevy.
Úprava trvá 15 minut.
Vanilková poleva vodová
Do základní vodové polevy přidáme trochu tlučené a prosáté vanilky.
Citrónová nebo pomerančová poleva vodová
Poměr: 30 dkg prosátého moučkového cukru, 3 lžíce horké vody, 2 až 3 lžíce citrónové nebo pomerančové šťávy a citrónová nebo pomerančová kůra odrhnutá na kostce cukru.
(Citrón nebo pomeranč dobře omyjeme a pak kostku cukru drhneme kůru plodů tak dlouho, až se na cukru zachytí část kůry. Přitom cukr vsaje i silici, která podstatně chuť polevy zlepší.)
Postup: Upravujeme ji jako vodovou polevu (viz základní recept č. 1492e). Citrónovou nebo pomerančovou kůru lpící na kostce cukru nožem seškrábeme do polevy a dobře promícháme.
Asi 35 dkg polevy.
Úprava trvá 15 minut.
Ananasová nebo malinová poleva vodová
Poměr: 30 dkg prosátého moučkového cukru, 2 až 3 lžíce horké vody a 3 lžíce ovocné šťávy.
Postup: Upravujeme ji jako vodovou polevu, viz základní recept č. 1492e.
Punčová nebo rumová poleva vodová
Postup: Upravujeme ji jako vodovou polevu, viz základní recept č. 1492e.
Zanechat komentář