Bešamel – světlá máslová jíška zalitá mlékem a povařená nahusto jako těsto na noky.
Bešamelová omáčka – bešamel zředěný ještě vývarem z masa nebo větší dávkou mléka.
Dusit ve vlastní šťávě – nepodlitou potravinu dusit na mírném ohni.
Loupat zeleninu – očišťovat ji škrabkou.
Marinovat – potravinu vložíme do směsi oleje, octa, koření, popřípadě i cibule a necháme uležet.
Nákyp – směs vajec a zeleniny nebo masa, nebo směs vajec, cukru, másla a mouky, vždy pečená ve formě v troubě.
Opékat – potravinu rychle opečeme na rozpáleném tuku, aby se utvořila kůrka.
Osmahnout cibuli – necháme ji na tuku smažit tak dlouho, až nabude barvy světlé slámy.
Podusit – potravinu mírně podlijeme a dusíme pod pokličkou.
Rožnit – potravinu klademe na mřížku nad žhavé uhlíky nebo pod žhavé elektrické těleso.
Smažit – potravinu obalíme v mouce, vejcích a strouhané housce nebo ve vaječném těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku, kterého musí být tolik, aby potravina v něm plavala.
Škrábat – povrchovou slupku zeleniny apod. oškrábeme tence ostrým nožem.
Vařit ve vodní lázni – nádobu s potravinou postavíme do jiné, větší nádoby, částečně naplněné horkou vodou.
Zapékat, gratinovat – připravenou potravinu vložíme do vyhřáté trouby a dočervena ji opečeme; je-li vyšší, z několika vrstev, propékáme ji (zapékáme) přibližně půl hodiny.
Zapražit – pokrm zahustíme světlou jíškou, připravenou z přibližně stejných dílů másla a hladké nebo polohrubé mouky.
Zaprášit – hotový pokrm poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky, necháme pod poklicí podusit a promícháme.
Zpěnit cibuli – rozkrájenou cibuli dáme do tuku a necháme na mírném ohni do vysmahnutí vody v ní obsažené. Cibule změkne, ale nezežloutne.
Zanechat komentář