Poměr: 80 dkg (60 dkg) hovězích řídkých kloubových kostí, 20 dkg odřezků z masa (odkrojky, šlachy, blány, zbytky od uzeného masa – podle toho, k čemu vývar upotřebíme), 3 ¼ l vody, 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 8 dkg cibule, 3 dkg másla, 8 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření a sůl.
Postup: Kosti a odřezky masa rozsekáme nebo nakrájíme pokud možno na malé kousky, dáme do pekáče, vložíme do trouby a za občasného míchání opražíme. Přitom je podlijeme trochou vody, kterou necháme úplně vysmahnout. To třikrát až čtyřikrát opakujeme.
Opražené kosti a odřezky masa pak vsypeme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou (pekáč dobře vypláchneme vodou, kterou přilijeme ke kostem). Opražené kosti vaříme pomalým varem asi
3 až 4 hodiny. Pak přidáme očištěnou, nakrájenou zeleninu a cibuli, vše na tuku do zlatova osmažené, koření a sůl, a vaříme dále asi ¾ hodiny. Potom vývar přecedíme a používáme k přípravě nepravých hnědých hovězích polévek místo hnědého vývaru z hovězího masa, dále pak k přípravě hnědých polévek zadělávaných a krémových, k přípravě omáček, šťávy z pečeně apod.
1 ½ litru vývaru (pro 6 osob).
Úprava trvá 4 – 5 hodin.
Zanechat komentář