Poměr: 2 ½ l vody, 25 dkg hovězího masa (žebro, hrudí, bok, plec apod.), 40 dkg hovězích řídkých kostí, 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer, kapusta), 4 dkg cibule, sůl, 6 zrnek pepře a asi lžíce polévkového koření.
Postup: Kosti omyjeme, na drobno rozsekáme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme opláchnuté maso a pepř a zvolna vaříme asi 2 hodiny. Poté měkké maso z vývaru vyjmeme a kosti dále asi hodinu vyváříme. Pak přidáme očištěnou zeleninu, cibuli a sůl a vaříme ještě asi ½ hodiny. Vývar pak procedíme, tuk s povrchu odstraníme a vývaru používáme k přípravě hovězích polévek stejně jako ostatních vývarů z hovězího masa. Před upotřebením přidáme do vývaru polévkové koření, protože má málo výraznou chuť. (Uvařené, nakrájené maso z vývaru můžeme upotřebit jako vložky do polévky, nebo k přípravě hašé apod.).
1 ½ litru vývaru (pro 6 osob).
Úprava trvá 3 ½ hodiny.
Zanechat komentář