Význam studené kuchyně

Studená kuchyně je pro výživu stejně důležitá jako kuchyně teplá, i když v kuchařství civilizovaných národů nemá tak dlouhou tradici jako kuchyně teplá.
V novější době pokrmy studené kuchyně stouply v oblibě tak, že se ze studené kuchyně vyvinulo samostatné kuchařské odvětví. Úprava studených pokrmů vyžaduje ovšem i dokonalou znalost teplé kuchyně, neboť jistá část těchto pokrmů musí být napřed zpracována teplem.
Výhodou studené kuchyně není jen vhodné využití surovin méně vzhledných a takových, kterých nelze dobře upotřebit v teplé kuchyni (např. okrajů mas nebo ocasů a hlav z vařených ryb apod.), její význam se také neomezuje jen na to, že častěji zařazuje do jídelního lístku jídla syrová a bohatá na vitamíny. Poskytuje kromě toho i mnoho dalších výhod, zejména tu, že umožňuje podat občerstvení v kteroukoli denní hodinu, vyhovuje dokonaleji individuálním chutím a přáním, jídla se snáze dají upravit a konečně se není třeba obávat, že pokrmy vychladnou. Pokrmy studené kuchyně nejen zpestřují jídelníček, ale některé z nich zlepšují i vzhled teplých jídel, především pokud jde o barvy. To povzbuzuje chuť, podnítí dobré vyměšování trávicích šťáv, a tím umožní dokonalejší strávení a využití požitých potravin.
Při úpravě studených pokrmů je třeba dbát, aby byly chuťově výraznější, neboť při nich odpadá působení tepla, které vytváří v teplých jídlech aromatické látky a chuťově je uplatňuje.
Doplněním jídelního lístku studenými pokrmy významně zpestříme smíšenou stravu, která z hlediska zdravotního je zárukou správně vyvážené výživy.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>