Zaječí předek dušený na červeném víně

Poměr Přední půlka zajíce (krk, hrudí, plece z kostí), 12 dkg sádla, 15 dkg kořenové zeleniny, 5 dkg cibule, trochu tymiánu, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, sůl, trochu cukru, 4 dkg hladké mouky, 1/8 litru červeného vína, 1/8 litru smetany, 8 dkg kompotovaných brusinek, 1 dkg hladké hořčice, 2 cl octa, 5 dkg protlaku z rajčat, 2 kolečka citrónu a zvěřinový vývar z kostí.

Postup: Přední půlku zajíce dobře očistíme, nasekáme na kusy, opláchneme a osolíme. V kastrole na rozpáleném sádle osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli dohromady s kořením a cukrem do zlatohněda. Tento základ pak podlijeme trochou vývaru, přidáme k němu nasekanou zaječinu, ocet, citrón a dusíme zakryté pokličkou do měkka. To trvá asi 1 až 1 ½ hodiny. Měkkou zvěřinu vidličkou vyjmeme, šťávu z větší části vydusíme a zbylou šťávu, zeleninu a tuk zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a vínem a za stálého míchání asi 15 minut povaříme. K zahoustlé omáčce přidáme prolisované brusinky, hořčici, protlak z rajčat, znovu asi 10 minut povaříme a procedíme. Do procezené omáčky vložíme měkkou zaječinu, přilijeme smetanu a dobře prohřejeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha: Knedlíky nebo noky.

Pro 3 – 5 osob.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>