Základní omáčka pro přípravu jednoduchých omáček

Poměr: 5 dkg tuku (nejlépe másla), 5 dkg hladké mouky, 2 dkg cibule a 1 litr vývaru.

Postup: Z tuku a mouky, popř. i s přísadou cibule, si v kastrole připravíme podle potřeby buď světlou, nebo zlatožlutou jíšku. Nádobu s hotovou jíškou stáhneme na okraj plotny a za stálého míchání postupně přiléváme část studeného vývaru. Teprve když je jíška s vývarem do hladkosti promíchána, přilijeme zbytek vývaru, přistavíme na oheň a za stálého míchání ji asi 20 minut povaříme.

Asi ¾ litru omáčky.

Úprava trvá 20 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>