Poměr: 1 ½ litru vývaru světlého (volba vývaru se řídí podle druhu polévky, kterou hodláme připravit), může to být vývar z masa, z drůbeže, zvěřiny, ryb, kostí, zeleniny, různých odřezků – viz vývary č. 624 a v nutném případě jen voda, 6 dkg másla nebo rostlinného tuku, 5 dkg hladké mouky a popřípadě 3 dkg jemně nakrájené cibulky.
Postup: V kastrolku rozpustíme tuk (na něm zpěníme drobně nakrájenou cibulku), přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se tuk přestane pěnit, což trvá asi ½ minuty. Hotovou světlou jíšku podlijeme studeným vývarem, asi 20 – 30 minut povaříme a přecedíme. Zvýšení výživnosti, lepšího zabarvení i lepší chuti dosáhneme tím, zejména u zeleninových zadělávaných polévek, že přidáme 1/8 až ¼ litru mléka.
Pro 6 osob.
Úprava trvá podle druhu použitého vývaru, ¾ až 3 hodiny.
Použijeme-li vývaru z kostky nebo vody, pak jen 35 minut.
Zanechat komentář