Poměr: 1 ½ litru vývaru hnědého z masa nebo z kostí, popř. ze zeleniny apod., v nutném případě voda, 3 dkg cibule, 3 dkg polévkové zeleniny a jíška z 5 dkg sádla a 6 dkg hladké mouky. Koření: bobkový list, 5 zrnek nového koření, paprika, trochu tymiánu a protlak z rajčat.
Postup: V kastrolku rozpálíme sádlo, přidáme jemně nakrájenou cibulku a zeleninu a do zlatova osmahneme. K tomu pak přisypeme mouku a do světlehněda osmažíme. Takto upravenou jíšku podlijeme asi polovinou studeného vývaru, do hladkosti ji rozmícháme, zbylým vývarem dolijeme a za občasného míchání asi 20 – 30 minut na mírném ohni povaříme. Před dovářením přidáme bobkový list, nové koření, v trošce tuku rozpuštěnou mletou papriku, tymián a lžičku protlaku z rajčat.
Hotovou polévku procedíme a používáme.
Obměna: Chuť polévky můžeme zlepšit přidáním přírodního červeného nebo portského vína, popřípadě vína Marsala nebo Madeira a to podle druhu polévky, jako hodláme připravit.
1 ½ litru polévky (pro 6 osob).
Úprava trvá podle druhu použitého vývaru ¾ až 3 hodiny.
Při použití vývaru z kostky nebo vody pak jen 35 minut.
Zanechat komentář