Základní polévka zadělávaná, hnědá

Poměr: 1 ½ litru vývaru hnědého z masa nebo z kostí, popř. ze zeleniny apod., v nutném případě voda, 3 dkg cibule, 3 dkg polévkové zeleniny a jíška z 5 dkg sádla a 6 dkg hladké mouky. Koření: bobkový list, 5 zrnek nového koření, paprika, trochu tymiánu a protlak z rajčat.

Postup: V kastrolku rozpálíme sádlo, přidáme jemně nakrájenou cibulku a zeleninu a do zlatova osmahneme. K tomu pak přisypeme mouku a do světlehněda osmažíme. Takto upravenou jíšku podlijeme asi polovinou studeného vývaru, do hladkosti ji rozmícháme, zbylým vývarem dolijeme a za občasného míchání asi 20 – 30 minut na mírném ohni povaříme. Před dovářením přidáme bobkový list, nové koření, v trošce tuku rozpuštěnou mletou papriku, tymián a lžičku protlaku z rajčat.
Hotovou polévku procedíme a používáme.
Obměna: Chuť polévky můžeme zlepšit přidáním přírodního červeného nebo portského vína, popřípadě vína Marsala nebo Madeira a to podle druhu polévky, jako hodláme připravit.

1 ½ litru polévky (pro 6 osob).

Úprava trvá podle druhu použitého vývaru ¾ až 3 hodiny.
Při použití vývaru z kostky nebo vody pak jen 35 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>