Poměr: 1 ¾ litru vývaru z ryb (viz recept č. 634), 2 dkg cibule, 2 dkg póru a 3 dkg celeru. Na jíšku: 6 dkg másla a 5 dkg hladké mouky (nebo 4 dkg hladké mouky a 1 dkg škrobové moučky).
Postup: V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, pórek a celer, trochu podusíme, zasypeme moukou, osmahneme, ale tak, aby mouka zůstala bílá, podlijeme vývarem a 20 minut povaříme. Základní polévku můžeme ještě okořenit buď trochou šalvěje, nebo ysopu a asi lžící bílého přírodního vína. Hotovou polévku procedíme a používáme jí jako základu k mnohým rybím a korýším polévkám. (Maso z uvařených hlav a ocasů, jichž jsme použili k přípravě rybího vývaru, uplatní se jako vložka do rybích polévek.)
1 ½ litru polévky (pro 6 osob).
Úprava trvá včetně přípravy rybího vývaru 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář