Kuchyň – naše každodenní pracovna – má být účelně zařízena. Nevhodně sestavený a příliš od sebe vzdálený nábytek snižuje výkonnost a prodlužuje dobu přípravy jídla, protože hospodyně musí neúčelně přecházet od skříně s nádobím ke sporáku, od stolu ke dřezu s vodou. Proto je nutné, aby vedle dřezu s přívodem teplé a studené vody byla odkládací deska, na které potraviny před umýváním čistíme. Vedle desky má být pracovní stůl a sporák. Nemáme-li pracovní stůl s prostorem pro uskladnění nádobí, spojíme aspoň dřez se sporákem deskou opatřenou umakartem. Nad pracovní stůl patří závěsné skříňky s vařivem a kořením a do zásuvky pod pracovní desku stolu náčiní, nože atd. Zásadně ukládáme zvlášť nádobí, v němž vaříme, a zvlášť nádobí určené ke stolování.
Větší kuchyň je vhodné rozdělit na pracovní část a tzv. jídelní kout. K přepažení kuchyně se dobře hodí skříně na nádobí, tzv. „kredence“, a to zejména jejich spodní díly; horní plochu těchto skříní využijeme k ukládání hotových jídel před stolováním. Pamatujeme také na správné umístění osvětlovacího tělesa nad pracovním stolem a závěsného osvětlovadla nad stolem s jídlem.
Kuchyňské spotřebiče volíme podle plochy kuchyně a podle počtu osob v rodině. Malý kuchyňský kout nezařizujeme sporákem s pečící troubou, koupíme raději dvouvařič a některý typ pečící pánve toto řešení je ovšem účelné jen při zcela malém počtu osob.
Také ostatní kuchyňské náčiní pořizujeme s rozmyslem. Záleží nám na úspoře času a námahy, a proto dáváme přednost elektrickým strojkům, robotu nebo elektrickému stolu před strojky a pomůckami ručními.
Nádobí volíme kvalitní, buď nerez, nebo smaltované s kovovým okrajem, který zabraňuje odštěpení smaltu. Není nutné kupovat celé sady nádobí. Často vystačíme i s menším množstvím, ale důležité je vybrat si vhodnou velikost hrnců a kastrolů. Neměli bychom zapomenout na nádobí žáruvzdorné, neboť v něm můžeme podávat pokrmy na stůl a ušetříme práci s mytím předkládacích mís. Na jídelní stůl nepatří běžné kuchyňské hrnce a kastroly. Mísy na zadělávání kupujeme zásadně z lehkého materiálu, a celou sadu, abychom měli možnost vybrat si mísu podle množství zadělávaných potravin.
Seznam kuchyňského náčiní pro 2 až 4 osoby:
1 velká mísa na praní zeleniny, sada mís na zadělávání, nádoba na šlehání sněhu (není-li šlehač), nejvhodnější je dvoulitrový porcelánový hrnek, pánev na minutky hliníková nebo teflonová, zaoblená mělká pánev na palačinky, čtyřboké struhadlo, struhadlo na plátky jablek, cedník hluboký na polévku, cedník mělký na těstoviny, děrovaná naběračka, cedníčky na čaj a kávu, palička dřevěná na maso, škrabka na brambory, trubkový vykrajovač jaderníků z jablek, vykrajovací lžička, metla rovná na šlehání krémů, metla mechanická na sníh (není-li šlehač), šťouchadlo brambor, lopatička na omelety, 2 naběračky různé velikosti, otvírač konzerv, otvírač lahví, jehla na protahování slaniny, vidlička na porcování masa, 5 nožů, nůžky na drůbež, 2 porcovací desky – prkénka různé velikosti, vál, 3 kvedlačky, 3 až 5 vařeček, lžíce a lžičky (kromě stolních příborů), 2 stěrky, 1 rádlo na těsto, lis na brambory, strojky na maso, na housku, na mák (není-li robot), váhy, 1 odměrka na tekutiny, 1 odměrka na sypké přísady, sypátko na cukr, dortová spínací forma, podlouhlá sucharová forma, kráječ vajec, 2 kastroly ze žáruvzdorného materiálu bez poklice (slouží k zapékání pokrmů), 1 nízká zapékací mísa, kuchyňská slánka, 1 stěrka na mytí nádobí, 1 štětec na mytí lahví, lis na citrón, nálevka, malé formičky na pečivo, sada formiček na koblihy a paštičky, plátěný sáček s trubičkami na stříkání krémů, peroutky nebo štětce na potírání pečiva, houba na nádobí, 1 velký kastrol na vaření knedlíků, 2 menší a 2 malé kastroly, 1 rendlík s držadlem, 1 rendlíček s držadlem na tuk, konev na vaření vody na čaj, nádoba nebo džezva na vaření kávy. Všechny nádoby na vaření musí mít pochopitelně vhodné poklice.
Z kuchyňského prádla: lněné utěrky, 1 větší čtvercová utěrka na tažení těsta, chňapka s poutky, kuchyňské prací zástěry, 1 zástěra igelitová.
Zanechat komentář