30 dkg hladké mouky, špetka soli, 1/8 l vlažné vody, 1 lžička husího nebo vepřového sádla, 1 vejce
Náplň: 1 až 1 ½ kg nakyslých jablek, 1 šálek strouhané housky, cukru podle potřeby (podle obliby skořice), 3 lžíce másla na potírání
Do mouky uděláme důlek a přilijeme ve vlahé vodě rozehřáté sádlo, rozkvedláme vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, čím déle těsto vytloukáme, tím lépe se pak táhne. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme ½ hodiny odpočívat. Pak odejmeme polovinu těsta, zaoblíme na bochánek aniž bychom jej hnětli v mouce, položíme na mouku poprášený ubrousek a částečně válečkem vyválíme. dále těsto vytáhneme přes hřbety rukou a dobře vytáhneme i okraje. Vytažený plát těsta pokropíme máslem, posypeme do 2/3 plochy polovinou strouhané housky opražené na kousku másla, poklademe jablky, pocukrujeme (můžeme přidat hrozinky a ořechy) a těsto balíme od naplněné strany. Volnou třetinu těsta při balení ještě pokapeme máslem, aby těsto listovalo. Pomocí ubrousku přeneseme závin na pomaštěný plech, potřeme máslem a uděláme i druhý závin. Pečeme při středně silném ohni 30 až 40 minut. Upečený závin pocukrujeme. Podáváme teplý.
Zanechat komentář