Poměr: Závinové těsto (viz recept č. 1449b). – Na náplň: 12 dkg strouhané housky, 5 dkg másla, 1 kg jablek, 8 – 10 dkg cukru, ½ dkg skořice, 6 dkg rozinek, – 15 dkg másla na pokropení a potření a 6 dkg cukru na posypání závinu.
Postup: Upravené a vytažené závinové těsto pokropíme máslem, posypeme do dvou třetin na 5 dkg másla osmaženou a vychladlou strouhanou houskou, na ni pak poklademe oloupaná, na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme cukrem promíchaným se skořicí a očištěnými rozinkami. Zbylou část těsta potřeme máslem a po širší straně, tam kde je náplň, začneme těsto nadzvedáním ubrusu svinovat opatrně v závin. Hotový závin pak přendáme na pomaštěný plech, povrch potřeme máslem a v horké troubě stejnoměrně pečeme asi ½ – ¾ hodiny. Při pečení závin občas potíráme máslem. Upečený, ještě horký závin nakrájíme na porce, pocukrujeme a ihned podáváme. (Je výborný i vychladlý.)
Obměny: Do závinu můžeme ještě přidat 3 dkg oloupaných, na nudličky nakrájených mandlí a trochu nastrouhané citrónové kůry a náplň pokapat trochou rumu. Místo jablky můžeme závin naplnit odpeckovanými třešněmi, promíchanými s několika višněmi, nebo borůvkami, odpeckovanými a rozpůlenými švestkami apod.
Pro 8 až 12 osob.
Úprava trvá 1 ¾ hodiny.
Zanechat komentář