Závin tažený s tvarohem

Poměr: Závinové těsto (viz recept č. 1449b). – Na náplň: 9 dkg másla, 8 dkg moučkového cukru, 3 vejce, 30 dkg měkkého prolisovaného tvarohu, asi 1/10 litru smetany, kousek citrónové kůry a 6 dkg rozinek. – 12 dkg másla na pokropení a potření a asi 8 dkg cukru na posypání závinu. – ½ litru vanilkové omáčky (viz recept č. 1475).

Příprava tvarohové náplně: V misce utřeme máslo do pěny, pak k němu přidáme cukr, žloutky, prolisovaný tvaroh, smetanu, nastrouhanou citrónovou kůru a dobře vše promícháme. Potom ke směsi lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.
Postup: Upravené a vytažené závinové těsto pokropíme máslem, potřeme tvarohovou náplní, posypeme ji očištěnými rozinkami a svineme vše v závin. Hotový závin pak přendáme na pomaštěný plech, povrch závinu potřeme máslem a v horké troubě pečeme asi ½ až ¾ hodiny.
Při pečení závin občas potíráme máslem. Upečený závin nakrájíme na porce a podáváme teplý, posypaný cukrem, s vanilkovou omáčkou.
Obměna: Tvarohový závin můžeme před dopečením přelít ¼ litru horkého mléka a pak dopéci.

Pro 6 – 10 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>