Závin třešňový nebo višňový

Přísady a pracovní postup jako v předchozím předpise

Náplň: 1 až 1 ½ kg třešní, 2 šálky strouhaných zbytků vánočky nebo jiného jemného pečiva nebo bílá žemle bez kůrky, 3 lžíce másla, hrst loupaných mandlí, 1 šálek husté kyselé smetany, cukru podle potřeby, 1 vejce, špetka soli, trochu skořice nebo vanilky

Polovinu tence vytaženého závinového těsta potřeme rozehřátým máslem a posypeme na másle osmaženou strouhanou žemli do 2/3 plochy. V kyselé smetaně rozmícháme cukr (počítáme s kyselostí višní, u třešní je dávka nižší), vejce, sůl a skořici. Tuto směs nakapeme na strouhanou žemli, hustě posypeme vypeckovanými třešněmi a od naplněného konce závin sbalíme. Zbylé prázdné těsto, které tvoří povrch závinu, vydatně pokropíme máslem. Závin přeneseme na plech a stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>