Poměr: 1 kg vykostěného masa z plecka, sůl, 2 litry vývaru z kostí, 1/8 l octa, 10 zrnek pepře a 5 zrnek nového koření.
Postup: Plecko z nižší strany nakrojíme, rozevřeme, naklepeme a osolíme. Maso pevně zatočíme v závin, převážeme motouzem a vložíme do vroucího vývaru, do kterého jsme přidali ocet a koření. Vaříme pomalým varem asi hodinu. Uvařený závin vejmeme a po vychladnutí odstraníme motouz.
Závin nakrájíme na plátky, které buď přetřeme rosolem a urovnáme na salátový podstavec, nebo narovnáme do hlubší skleněné misky, zalijeme rosolem připraveným z vývaru a necháme v chladu ztuhnout.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: Bílý chléb, kaviárová nebo tatarská, popřípadě remuládová omáčka. Rovněž zeleninové saláty jsou vhodnou přílohou.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář