Poměr: 60 dkg roštěnce bez kostí, sůl, mletý pepř, 2 dkg másla, 10 dkg vařeného uzeného masa, 6 dkg slaniny, 2 sardele, 1 dkg kapar, 1 kyselá okurka, trochu zelené petržele, 8 dkg cibule a stroužek česneku; 6 dkg sádla, 6 dkg cibule, 2 dkg hladké mouky, 1/8 litru smetany, lžička hořčice, několik kapek vorčesterské omáčky a vývar z hovězího masa nebo z kostky masoxu.
Postup: Z očištěného a opláchnutého nízkého roštěnce nakrájíme přes vlákno 6 plátků, na okraji je nařízneme, tence naklepeme, osolíme a opepříme. V misce utřeme máslo do pěny, k němu přimícháme prolisované sardele a přidáme drobně nakrájené nebo rozsekané uzené maso, slaninu, okurku, cibuli, kapary, zelenou petržel, utřený česnek a vše dobře promícháme. Hotovou nádivkou připravené plátky masa potřeme, svineme do závitku a převážeme motouzem. V kastrole rozpálíme sádlo a v něm závitky na všech stranách opečeme. K opečeným závitkům přidáme 6 dkg drobně nakrájené cibule, trochu ji osmažíme, potom šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a závitky dusíme, až změknou. To trvá asi 30 – 45 minut. Nakonec ke šťávě přilijeme smetanu, přidáme hořčici, vorčesterskou omáčku a společně vše zavaříme. Závitky vyjmeme, motouz odstraníme, upravíme je na mísu a trochou procezené zahuštěné šťávy polijeme. Zbylou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Poznámka: Použijeme-li k přípravě závitků masa z kýty, pak dušení trvá déle.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Dušená rýže a brusinkový kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář