8 listů bílého zelí, ¼ kg vařených brambor, ¼ kg mrkve, 1 lžíce másla, 1 menší cibule, lžíce nasekané petrželové natě, 5 dkg slaniny, 5 dkg sýra na strouhání, máslo na formu
Zelné listy a mrkev dáme do menšího množství osolené horké vody a povaříme do poloměkka. Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na lžíci másla. Okapané zelné listy drobně usekáme, mrkev a brambory nastrouhám na hrubém struhadle. Zelí a brambory smícháme s osmaženou cibulí, petrželovou natí a osolíme. Zapékací mísu vymastíme, vložíme do ní polovinu této směsi, na ni dáme mrkev, posypeme sklovitě rozškvařenou slaninou a přidáme druhou polovinu směsi brambor a zelí. Povrch posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Pečeme asi 20 minut ve středně teplé troubě. Sýr nesmí zhnědnout, byl by hořký.
K zapečené zelenině podáváme saláty.
Zanechat komentář