Poměr: 5 dkg hladké mouky, 6 dkg másla, asi 2/10 litru mléka. – 5 dkg másla do směsi, 10 dkg fazolových lusků, 5 dkg zeleného hrášku, 10 dkg květáku, 4 dkg žampiónů nebo hříbků, 1 dkg másla, 3 vejce, 3 dkg strouhaného ementálu, 3 dkg strouhané housky a sůl. Trochu mouky a másla na vymazání a vysypání pudinkového tvořítka.
Postup: Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem, do husta zavaříme a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo do pěny, k němu přidáme jíšku povařenou s mlékem, žloutky, sůl, polovinu nastrouhaného sýra, ve slané vodě uvařenou a na kostičky nakrájenou zeleninu, na plátky nakrájené na másle podušené houby a strouhanou housku a směs promícháme. Nakonec do ní lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a směs naplníme do pudinkového tvořítka vymazaného máslem a vysypaného moukou.
Hrnec naplníme do jedné třetiny studenou vodou, postavíme do něho naplněné, nezakryté tvořítko, hrnec zakryjeme obrácenou pokličkou tak, aby pára mohla unikat, vložíme do trouby a vaříme ¾ až 1 hodinu. Hotový pudink vyklopíme na talíř a posypeme zbylým sýrem.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb anebo slané rohlíky, rajčatová omáčka apod.
Pro 4 – 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář