Poměr: 1 kg bílého hlávkového zelí, 10 dkg sádla, 4 dkg cibule, 2 dkg hladké mouky, sůl, kmín, 2 dkg cukru, 1/16 l octa, voda nebo trochu vývaru.
Postup: Z čerstvé zelné hlávky odstraníme vnější listy, pak hlávku omyjeme, rozčtvrtíme, košťál vykrojíme a zelí nakrájíme na nudličky nebo nakrouháme. Nakrájené zelí dáme do kastrolu, podlijeme vodou nebo vývarem a bez pokličky dusíme. V jiném kastrolu rozpustíme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu ji osmahneme, k tomu dáme podušené zelí, sůl, kmín, zaprášíme moukou a udusíme do měkka. Potom přidáme cukr, ocet, a zelí znovu krátce podusíme.
Podáváme jako přílohu k vepřovému pečenému masu, k uzenému masu vařenému, k vařeným moravským klobásám, k pečeným jaternicím, k pečené huse, kachně apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá ¾ hodiny.
Zanechat komentář