Zelná hlávka plněná masem lžícemi

1 malá plochá hlávka zelí, 1 lžička sádla, 30 dkg vepřového masa, ½ menší cibule, 1 vejce, petrželová nať, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Zelí očistíme od poškozených listů, omyjeme, vkrojíme košťál a kolem košťálu vydlabeme vnitřek, aby vznikl prostor pro nádivku. Vydlabaný vnitřek dáme stranou.

Připravíme nádivku: na sádle zpěníme usekanou cibuli, přidáme umleté maso, okořeníme, osolíme a dusíme nejdříve ve vlastní šťávě, pak mírně podlijeme. Během dušení přidáme k masu část vydlabaného zelí a přisolíme. Jakmile je nádivka měkká, přidáme vejce, zamícháme a naplníme hlávku. Otvor uzavřeme jedním listem, který zastrčíme na okraje otvoru. Naplněnou hlávku osolíme, vložíme do hlubokého kastrolu na rozehřáté máslo, podlijeme vývarem a za častého polévání šťávou dusíme doměkka asi ¾ až 1 hodinu.

Obměna nádivky:

Můžeme použít zbytku masa vařeného nebo pečeného, popřípadě konzervy, doba dušení se podstatně zkrátí, nebo přidáme rýži či předvařené ovesné vločky.

Obměna šťávy:

  1. Ke konci přípravy přidáme oloupaná pokrájená rajčata a šťávu zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou.
  2. Kromě rajčat můžeme přidat 1 šálek kyselé smetany smíchané s 1 lžičkou polohrubé mouky.

Obměna pracovního postupu:

Hlávku zelí můžeme také plnit tak, že ji vcelku krátce spaříme, list odehneme a za každý list vložíme lžíci nádivky. Pak je opět přitlačíme do původního tvaru a dáme péci.

Stejnou nádivkou plníme i jednotlivé listy a balíme do závitků.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>