1 malá plochá hlávka zelí, 1 lžička sádla, 30 dkg vepřového masa, ½ menší cibule, 1 vejce, petrželová nať, 1 lžíce másla, sůl, pepř
Zelí očistíme od poškozených listů, omyjeme, vkrojíme košťál a kolem košťálu vydlabeme vnitřek, aby vznikl prostor pro nádivku. Vydlabaný vnitřek dáme stranou.
Připravíme nádivku: na sádle zpěníme usekanou cibuli, přidáme umleté maso, okořeníme, osolíme a dusíme nejdříve ve vlastní šťávě, pak mírně podlijeme. Během dušení přidáme k masu část vydlabaného zelí a přisolíme. Jakmile je nádivka měkká, přidáme vejce, zamícháme a naplníme hlávku. Otvor uzavřeme jedním listem, který zastrčíme na okraje otvoru. Naplněnou hlávku osolíme, vložíme do hlubokého kastrolu na rozehřáté máslo, podlijeme vývarem a za častého polévání šťávou dusíme doměkka asi ¾ až 1 hodinu.
Obměna nádivky:
Můžeme použít zbytku masa vařeného nebo pečeného, popřípadě konzervy, doba dušení se podstatně zkrátí, nebo přidáme rýži či předvařené ovesné vločky.
Obměna šťávy:
- Ke konci přípravy přidáme oloupaná pokrájená rajčata a šťávu zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou.
- Kromě rajčat můžeme přidat 1 šálek kyselé smetany smíchané s 1 lžičkou polohrubé mouky.
Obměna pracovního postupu:
Hlávku zelí můžeme také plnit tak, že ji vcelku krátce spaříme, list odehneme a za každý list vložíme lžíci nádivky. Pak je opět přitlačíme do původního tvaru a dáme péci.
Stejnou nádivkou plníme i jednotlivé listy a balíme do závitků.
Zanechat komentář