½ kg hrubé mouky, 2 až 3 žloutky, 3 dkg droždí, 2 lžíce cukru, asi ½ l mléka, 5 dkg másla, sůl
Náplň: 1 lžíce másla, ½ malé hlávky zelí, sůl, špetka pepře, trochu cukru, trochu smetany nebo mléka
Z poloviny mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Vykynutý přidáme k mouce, přimícháme změklé máslo, žloutky, sůl, cukr a vlahým mlékem zaděláme těsto husté jako na koláče. Dobře je vypracujeme a dáme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát, vykrájíme kolečka, naplníme je zelnou nádivkou a druhým kolečkem nádivku přikryjeme. Okraje stiskneme a znovu vykrojíme. Zelníky klademe a před vložením do trouby je potřeme máslem. Jakmile začínají žloutnout, obrátíme je, potřeme máslem i druhou stranu a dopečeme.
Příprava náplně: zelnou hlávku rozebereme, listy spaříme a dobře vymačkáme vodu. Na rendlíku rozpustíme máslo, přidáme hrubě usekané zelí, mírně je osolíme, osladíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby přilijeme trochu smetany nebo mléka a náplň dáme vychladnout.
Zanechat komentář