Zelný salát z hlávkového zelí

Poměr: 60 dkg hlávkového zelí, 1/8 l vody, 1/8 l octa, 2 lžíce oleje, trochu soli, cukru, zcela málo kmínu, 5 dkg cibule a trošku kopru.

Postup: Očištěné zelí rozčtvrtíme, košťál vyřízneme a zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky, které vložíme do misky. Do hrnečku dáme vodu, ocet, sůl, cukr, tlučený kmín, jemně rozsekanou cibuli, kopr a olej. Tuto marinádu nalijeme na zelí, dobře promícháme a vařečkou upěchujeme. Připravený salát postavíme do chladu nejméně na čtyři hodiny. Lépe je však, připravíme-li tento salát den před podáváním.
(Chutnější je zelný salát tehdy, podusíme-li nakrájené zelí trochu na tuku. Salát pak můžeme podávat již za hodinu. K zpestření chuti můžeme hotový salát polít rozškvařenou slaninou.)
Zelný salát podáváme k pečenému vepřovému masu, k vařenému uzenému masu, ke karbanátkům, k sekané pečeni, hrachové kaši apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>