Žemlovka s jablky

Poměr: 10 žemlí (50 dkg), ½ litru mléka, 2 – 3 vejce, ½ kg jablek, 8 až 10 dkg cukru, trochu skořice, 5 dkg rozinek a 10 dkg másla.

Postup: Žemle nakrájíme na plátky a dáme do mísy. V mléce rozkvedláme vejce, nalijeme je na nakrájené žemle a necháme tak dlouho stát, až se tekutina vpije do žemlí. Pekáč vymažeme poloviční dávkou másla, na dno poklademe jednu třetinu máčených žemlí, na ně rozložíme polovinu oloupaných a na plátky nakrájených jablek, posypeme je poloviční dávkou cukru, skořice a rozinek, zakryjeme druhou třetinou máčených žemlí, na ně dáme znovu vrstvu jablek, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Potom to přikryjeme zbývající třetinou máčených žemlí, pokropíme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně horké troubě, až povrch žemlovky pěkně zrůžoví. Upečenou žemlovku nakrájíme na porce, posypeme cukrem a podáváme.

Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>