Žloutkový krém (základní recept)

Poměr: 1/10 litru mléka, 7 ½ dkg jemného pískového cukru, 3 žloutky, 1 dkg škrobové moučky, nepatrné množství jemně mleté vanilky nebo vanilkového cukru a 12 dkg másla.

Postup: V kastrolu utřeme žloutky, cukr, vanilku a škrobovou moučku do pěny, přilijeme mléko, postavíme na oheň a za stálého pilného míchání vařečkou vaříme tak dlouho, až směs dostatečně zhoustne (vaříme asi 2 až 3 minuty) a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo a postupně k němu přimícháme vychladlou žloutkovou směs. Hotový krém postavíme na chvíli do chladničky a pak jej vyšleháme metlou.
Tímto krémem plníme kromě dortů věnečky a větrníčky z páleného těsta, trubičky a řezy z lístkového těsta apod.
Asi 20 dkg krému.

Úprava trvá 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>