Zvěřinová polévka (ze zajíce) zadělávaná

Poměr: 2 ½ litru vody, vnitřnosti a droby z jednoho zajíce, tj. plíce, srdce, rozseknutá hlava, z které jsme vykrojili oči, popřípadě i kousek zaječího předku (nebo srdce a plíce z jednoho srnce, nebo plíce, srdce, játra a žaludek z několika kusů pernaté drůbeže atp.), 6 dkg mrkve, 6 dkg petržele, 3 dkg celeru, 3 dkg cibule, 4 zrnka nového koření, 6 zrnek pepře, trochu tymiánu, muškátového oříšku a zázvoru, 1 malý bobkový list, trochu octa nebo citrónové šťávy, trochu mletého pepře a sůl.
Jíška: 5 dkg sádla a 7 dkg hladké mouky. Vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené.

Postup: Do hrnce dáme vodu, přidáme očištěné, vyprané vnitřnosti, droby a sůl a vaříme asi 2 hodiny. Pak přidáme koření, očištěnou zeleninu a cibuli, trochu octa, a vaříme tak dlouho, až jsou droby měkké. Potom vývar procedíme a zahustíme tmavší jíškou, asi 20 minut povaříme, přidáme s kostí obrané maso a vnitřnosti, vše na kostičky nebo na nudličky nakrájené. Hotovou polévku, je-li třeba, osolíme a trochu opepříme. (Chuť polévky můžeme zlepšit červeným přírodním vínem nebo vínem Madeira, popřípadě Marsala).
Před podáváním vložíme do hotové polévky opraženou žemli.
Důležité: Změnou přísad a vložek, jako jsou houby, nočky z masa zvěře apod., můžeme podle výše uvedeného receptu upravovat další polévky rozličné chuti.

Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá 2 ½ až 3 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>